Saray, ‘Kürt sorunu’ yerine o kavramı mı düşünüyor?

‘Devlet ve Kürtler’ Konulu Pazar Yazısında Yeni Kavramlar Gündemde

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, son yazısında ‘Kürt sorunu’ kavramının yerine farklı bir yaklaşım önerdi. Uçum, devletin egemen yaklaşımını yansıtan yeni kavramlar kullanarak Türkiye’deki devlet-Kürt ilişkilerinin artık ‘mesele’ olmaktan çıktığını ve ‘konu’ya dönüştüğünü savundu.

Uçum’a göre, Türkiye’nin Kürtleri için artık bir ‘Kürt sorunu’ teşhisi söz konusu değil. Terör sorunu, sadece Türkiye’deki Kürtleri değil, bölgedeki tüm Kürtleri etkileyen emperyalist bir operasyondur ve asla ‘Kürt sorunu’ olarak adlandırılamaz.

Kürtlerle İlişkilerde Yeni Bir Aşama

Devletin Kürtlerle ilişkisi artık sorunlar değil, konular üzerine odaklanmış bir aşamaya gelmiştir. Bu konular arasında ayrılıkçı eğilimlerin bertaraf edilmesi, Kürtlerin Türkiye’ye tam anlamıyla bütünleşmesi ve Kürtçenin özgürlüğünün güçlendirilmesi gibi başlıklar bulunmaktadır.

Terörsüz Türkiye hedefine ulaşmak için daha güçlü adımlar atmak gereklidir. Silah bırakma çağrısı şartsızdır ve yeni bir döneme girildiğinde bu çağrı daha da önem kazanacaktır.

Dil ve Vatandaşlık Meselesi

Hukuk sistemimize göre Türk vatandaşlığı etnik, dini veya ırki bir bağ değil, hukuki bir bağ olarak düzenlenir. Bu nedenle Türkiye’nin Kürtleri, hukuken eşit vatandaşlar olarak kabul edilmekte ve Türk milletinin bir parçası olarak görülmektedir.

Türkçenin egemen dili olmasıyla birlikte Kürtlerin de bu gerçeği benimseme süreci hızlanmaktadır. Millet, vatandaşlık ve dil üzerinden Türkiye’yi bölmeyi hedefleyen projelerin tasfiye edilme süreci devam etmektedir.

Yeni Dönem ve Terörsüz Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sayın Bahçeli’nin öncülüğünde başlatılan Terörsüz Türkiye hedefi, Türkiye ve bölge için yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Terörsüz Türkiye’ye ulaşılması, sadece bir sonuç değil, aynı zamanda yeni bir başlangıçtır.

Related Posts

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü

105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi davası… İstinaf, MHP’li eski belediye başkanının cezasını onadı!

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.

İzmir Valisi orman yangınlarında elektrik dağıtım şirketlerini adres gösterdi, Cumhurbaşkanlığı ‘asılsız iddia’ dedi

İzmir Valisi Süleyman Elban, kentte geçen hafta meydana gelen yangınların tamamının elektrik hatlarından kaynaklı olarak başladığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise açıklamanın adresini “sosyal medya ve bazı mecralar” olarak değiştirdi, “kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialar dezenformasyon” dedi.

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti

Yunanistan’dan göçmenlere vize duvarı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Kuzey Afrika’dan gelen sığınmacıların iltica başvurularının üç ay boyunca işleme alınmayacağını duyurdu. Bu karar, son dönemde bölgeye yönelen göçmen akınındaki ciddi artış sonrası alındı. Yunan Sahil …