Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanı Vassilis Kikilias, Ege Denizi’nde bulunan Santorini Adası’ndaki son gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlenen acil durum toplantısında, sismik faaliyetler (depremler) nedeniyle alınan önlemleri ve yapılan hazırlıkları açıkladı.
Bakan, adadaki olası bir tahliye durumunda sahil güvenlik gemisi ve askeri çıkarma gemisinin hazır bulunduğunu belirtti.
ACİL DURUM TOPLANTISINDA KRİTİK DEĞERLENDİRMELER
Atina’da güvenlik yetkilileri, bilim insanları ve Başbakan Kiryakos Miçotakis ile birlikte yapılan toplantıda Kikilias, sismik aktivitelerin uzun vadeli etkilerine karşı iyi ve kötü senaryoların her an devreye girecek şekilde hazır tutulduğunu vurguladı. Televizyondan canlı yayımlanan toplantıda Bakan, “Bu süreçte her ihtimale karşı hazırlıklı olmalıyız,” dedi.
MİÇOTAKİS’TEN SAKİNLİK ÇAĞRISI
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise yaptığı açıklamada, bölge sakinlerini sakin olmaya ve yetkililerin talimatlarına uymaya çağırarak, “Şu anda sürekli hareket halinde olan bir Santorini’de olmanın ne anlama geldiğine dair korkuyu anlıyorum” dedi.
Bakan Kikilias ise, “Yunan Devletinin orada olduğunu, halkı desteklediğini, bu krizi anladığını ve vatandaşların ve özellikle de adalıların yanında olmaya çalıştığını göstermek için operasyonel olarak çaba sarf ediliyor” dedi.
EKİPLER BÖLGEDE HAZIR
Kikilias ‘tüm bu süre boyunca ve depremlerin vuku bulmaya başlaması sonrası’ yapılan faaliyetlere de atıfta bulunarak, muhtelif kurtarma ekiplerinin bölgede olduğunu, Doğal Afet Rehabilitasyon Müdürlüğü’nün Santorini ve çevresindeki adalardaki binaları kontrol ettiğini, , ambulans ve sağlık merkezleri güçlendirildiğini, toplanma noktalarının belirlendiğini ve ek olarak telefon operatörleri şirketlerinin sahadaki iletişim kabiliyetlerini güçlendirdiğini dile getirdi.
SAHİL BÖLGELERİNE ERİŞİM YASAKLANDI
Pazar gününden bu yana önlem olarak Santorini’de insansız hava araçlarıyla kurtarma ekipleri konuşlandırılmış, yetkililer muhtelif sahil bölgelerine erişimi yasaklamış ve birkaç adadaki okulların hafta boyunca kapatılmasını emredilmişti. Tüm bu yasaklara ek olarak Santorini’de halka açık etkinlikler de yasaklanmış ve yerel yetkililer adanın en çok turist çeken yerlerinden biri olan uçurum erişimi kısıtlamıştı.
Depremlerin sayısının artmasına bağlı olarak yerel halk ve ziyaretçiler, hafta sonundan bu yana bölgeyi terk etmişti. Feribot hatları ve havayolları şirketleri artan talebi karşılamak üzere programlarına ek uçuşlar eklemişti.
More Stories
Bakan Kurum açıkladı: Santorini’de yanardağ patlarsa Türkiye etkilenir mi?
ABD 10 göçmeni Guantanamo’ya gönderdi
Deniz Zeyrek: Yetkililer gündemden düşsün istiyor ama yok öyle yağma; Kartalkaya yangınıyla ilgili 9 soru