Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Alkol Tüketimi ve Meme Kanseri İlişkisi

Alkole bağımlılıkla mücadele eden eski dergi editörü Corrine Barraclough, 48 yaşında meme kanserine yakalandığında yedi yıldır alkolden uzak olduğunu açıkladı. Ancak yine de teşhisle sarsıldı. Barraclough, yıllarca süren alkol tüketiminin hastalığının nedeni olabileceğini düşünüyor ve durumu hakkında şunları söylüyor: “Eğer hâlâ içiyor olsaydım, vücudumda bir şeylerin ters gittiğini fark edemezdim.”

Yeni Güney Galler Üniversitesi tarafından 2019 yılında yapılan geniş çaplı bir araştırma, önümüzdeki on yılda meydana gelebilecek 10 bin meme kanseri vakasının alkole bağlı olabileceğini öngördü. Prof. Maarit Laaksonen, araştırmanın menopoz öncesi ve sonrası olmak üzere iki grupta gerçekleştirildiğini ve alkolün menopoz öncesi kadınlarda en önemli değiştirilebilir risk faktörü olduğunu belirtiyor. Menopoz sonrası kadınlar içinse, obezitenin ardından ikinci sırada geldiğini vurguluyor.

Araştırmalar, meme kanseri için güvenli bir alkol tüketim seviyesinin olmadığını ortaya koyuyor. Prof. Laaksonen ise “Bir kadeh şarap bile riski artırıyor. En güvenli tavsiye, hiç içmemek” diyor. Bazı araştırmalar küçük miktarda alkol tüketiminin kalp sağlığına faydalı olabileceğini iddia etse de, gerçekten hiç alkol tüketmemiş kişilerin ölüm ve hastalık risklerinin daha düşük olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.