Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu: Rotavirüs Kaynaklı İshal Vakalarında Artış

Ankara’da son günlerde ishal vakalarında görülen artışın rotavirüs kaynaklı olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu, hijyen kurallarına sıkı şekilde uyulması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu, yapılan yazılı açıklamada rotavirüs kaynaklı vakalardaki artışa dikkat çekerek, “Vakalarda eksponansiyel bir artış var. Bu artışın temel nedeni rotavirüs salgını. Rotavirüs, insandan insana kolayca bulaşabilen bir virüs” dedi.

Rotavirüsün belirtileri arasında şiddetli ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ateş bulunduğunu belirten Kantarcıoğlu, özellikle çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde hastalığın daha ağır seyredebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Kantarcıoğlu, rotavirüs enfeksiyonlarından korunmanın en etkili yolunun el hijyenine dikkat etmek olduğunu söyledi. Elleri sık sık yıkamanın önemine değinen Kantarcıoğlu, özellikle tuvalet sonrası, yemek hazırlamadan ve yemekten önce mutlaka sabunla en az 20 saniye el yıkanmasının gerektiğini belirtti.

Ayrıca, temiz su tüketilmesi gerektiğini ve şüpheli su kaynaklarından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kantarcıoğlu, gıda hijyenine de dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

İshalin genellikle evde bol sıvı alımı ve hijyen önlemleriyle atlatılabileceğini ancak belirli belirtiler varsa tıbbi yardım alınması gerektiğini belirten Kantarcıoğlu, özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olan kişilerde ishalin daha hızlı ağırlaşabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu, “Özellikle şiddetli su kaybı, ağız kuruluğu, halsizlik, idrar yapamama, baygınlık hissi, gözlerde çökme, cilt kuruluğu, hızlı nabız ve nefes darlığı gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Related Posts

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…