Depremde 55 kişiye mezar olan Kupik Apartmanı’nda ilk duruşma: “İki yıldır deliller bile toplanmadı”

6 Şubat depremlerinde Hatay’ın Kırıkhan ilçesi Kurtuluş Mahallesi’nde bulunan Kupik Apartmanı’nın yıkılması sonucu 55 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi de yaralandı. Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı, arsa sahibi ve müteahhit Ziyadin Kupik ile tadilat projesi statik hesap proje müellifi inşaat mühendisi Nezir Günay hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan dava açtı.

Kırıkhan Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya, depremde yakınlarını kaybeden aileler, tutuksuz sanık Ziyadin Kupik ve taraf avukatları katıldı. Tutuksuz sanık Nezir Günay ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada ilk olarak müteahhit Ziyadin Kupik’e söz verildi.

“KOLON KESİLDİ” İDDİASI…

Tutuksuz sanık Kupik, binanın olduğu yerin Kırıkhan Belediyesi’nin yeri olduğunu, belediye onayıyla başladığının altını çizdi. Belediyenin müteahhitliğini yaptığını, yüzde 75 kendisine geri kalan kısmının belediyeye ait olduğunun belirten Kupik, “Altı daire belediyeye verdim. Belediye kontrol etmeden hiçbir şey yapmaz. Binanın kolonlarının kesilmesine dair bilgim yok. Binaya yapılan çatı hakkında da bilgim yok. 2003’e kadar hiç dairem kalmadı orada” diye konuştu.

“ÇALIŞTIĞIM BİNALAR YIKILMADI, BU BİNALAR NEDEN YIKILDI BİLMİYORUM”

“BİNADA KOLON KESİLDİ, TIR GEÇSE SALLANIYORDU”

Kupik Apartmanı’nda yakınlarını kaybedenler duruşmada binada kolon kesildiğini söyledi. Müştekilerden biri arama kurtarma sırasında betonun elle kırıldığını, ufalandığını kaydederek, “Binanın yanından TIR geçse bina sallanıyordu. Deprem öncesi binada içe dönük esneme vardı. Biz parke döşemek istedik. İçe doğru gittiği için önce şap döküldü, sonra parke döşendi. Bina depremden önce de gitmeye başladı” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Temmuz’a erteledi.

“RANT UĞRUNA İNSANLAR ÖLÜME SÜRÜKLENDİ”

Kupik Apartmanı’nda yakınlarını kaybedenler, duruşma sonrasında Kırıkhan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Müştekilerin avukatı Bülent Akbay, bugün bir kez daha siyasi anlamda güçlü insanların korunduğunun göründüğünü ileri sürerek, yargı mensuplarının suçluların avukatı gibi davrandığını kaydetti. Akbay, kolon kesmeye ilişkin çok somut deliller olmasına rağmen ifadesi alınsın taleplerinin reddedildiğini belirterek, “Müteahhit ilkokul mezunu olduğu halde bu binaları, tabutlukları yapmış. Rant uğruna insanlar ölüme sürüklendi. Enkaz, deliller orada duruyor. Ancak iki yıldır bu delilleri toplamaktan aciz bir durum var. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı” dedi.

İDDİANAMEDE DÖNEMİN BELEDİYE BAŞKANI DA KUSURLU BULUNDU

Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, Kupik Apartmanı’nın 1997 Deprem Yönetmeliği şartlarına uygun yapılması gerekirken; malzeme dayanımlarını, kuvvetli kolon ve kesme güvenliği hesaplarını yapmadan, zemin etüdü hazırlamadan hesapların yapıldığı kaydedildi. İddianame ayrıca yönetmeliklere uygun olmayan statik proje ve hesaplarını onaylayarak inşaatın yapımına izin veren, yapının usulüne uygun olmayan tadilat ruhsatını onaylayan Kırıkhan Belediyesi Başkanı İsmail Turan’a da kusur atfedildi. Öte yandan Turan’ın 2020 yılında yaşamını yitirdiği için kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildi.

Related Posts

Macron: Filistin devletini tanımak için seslerimizi birleştirmemiz gerektiğine inanıyorum

Macron: Filistin devletini tanımak için seslerimizi birleştirmemiz gerektiğine inanıyorum

Yalova’da facia: Boğulma tehlikesi geçiren çocuk yaşam savaşı veriyor

Yalova’daki Akasya Plajı’nda denize girdikten bir süre sonra denizde boğulma tehlikesi geçiren 8 yaşındaki çocuğun hayati tehlikesi sürüyor.

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü

105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi davası… İstinaf, MHP’li eski belediye başkanının cezasını onadı!

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.

İzmir Valisi orman yangınlarında elektrik dağıtım şirketlerini adres gösterdi, Cumhurbaşkanlığı ‘asılsız iddia’ dedi

İzmir Valisi Süleyman Elban, kentte geçen hafta meydana gelen yangınların tamamının elektrik hatlarından kaynaklı olarak başladığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise açıklamanın adresini “sosyal medya ve bazı mecralar” olarak değiştirdi, “kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialar dezenformasyon” dedi.

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.