İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını belirlemeye yardımcı olan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekse göre, 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Nisan ayında endeks, mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüş göstererek 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Bu, Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğiliminde bir azalma olsa da nisan verisi son 5 ayın en düşük ivmesine ulaştı.

Almanya, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olmasına rağmen nisanda üretimde düşüş yaşanırken, ABD ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretimde genişlemeye devam etti.

Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azalırken, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşladı. İtalya’da ise ekonomik aktivite üst üste üçüncü kez aylık bazda artış gösterdi.

Orta Doğu’da, Suudi Arabistan en hızlı büyüme ivmesine sahipken, Kanada ekonomik aktivitede en keskin düşüşü yaşadı.

İmalat Sektöründe Üretim Trendleri

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da nisan ayında üretimde düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken ABD’de genişlemeye devam edildi. Nisan ayında büyümenin yavaşladığı diğer pazarlar arasında İspanya, Hollanda ve Fransa bulunmaktadır.

İtalya’daki ekonomik aktivite artarak devam ederken, Rusya ve Romanya’da üretimde azalma gözlendi. Orta Doğu pazarında ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızla büyüdüğü görüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklere rağmen Türk ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde hafif bir iyileşme görmesinin umut verici olduğunu belirtti. Harker, küresel ticaretteki aksamaların Türk imalat sektörünü nasıl etkileyeceğinin önümüzdeki dönem performansı için belirleyici olacağını vurguladı.

Related Posts

İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin yeni karar: Yüzde 50’ye çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin önemli bir değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, fondan yapılacak harcamaların sınırını belirleyen oran 2025 yılı için yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı.

Küresel piyasalarda Fed’e yönelik gevşeme sinyalleri!

ABD yönetiminin uyguladığı tarifelerin ekonomiye olası etkilerine ilişkin endişeler devam ediyor. Bu kapsamda yapılan açıklamalar yatırımcılar tarafından yakından takip edilirken, Trump, 1 Ağustos’tan itibaren Kanada ürünlerine, sektörel tarifelerden …

Dev markaların ürünleri raflardan toplatılıyor: Hepsi sağlığa zararlı çıktı

Ticaret Bakanlığı denetimlerini aralıksız olarak sürdürüyor. Son yapılan uygulamalar kapsamında oda kokuları ve evcil hayvanları ilgilendiren ürünlerin yasaklanması ve toplatılmasına karar verildi.Zara Home’un oda kokusu olan “Vetiver Melon Hava …

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.