Destek tutarları artırıldı! İşte 16 soruda ‘Yarısı Bizden’ kampanyası

İstanbul’da Yarısı Bizden Kampanyası Kapsamında Kentsel Dönüşüm Hızla Devam Ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından koordine edilen Yarısı Bizden kampanyası, İstanbul’un tüm ilçelerini kapsayarak vatandaşlara ev ve iş yerlerinin dönüşümü için hibe, kredi ve taşınma yardımı kapsayan destek ödemeleri sunmaya devam ediyor. 2023 yılında başlatılan kampanya, riskli konut sahiplerinin tümünün faydalanabileceği şekilde tasarlanmıştır.

1 KONUT İÇİN 1 MİLYON 875 BİN TL DESTEK

Yarısı Bizden kampanyası kapsamında her bir konut için 875 bin TL hibe, 875 bin TL kredi ve 125 bin TL taşınma desteği verilmektedir. Böylelikle, her bir konut için 1 milyon 875 bin TL finansman desteği sağlanmaktadır. Ayrıca, hak sahibinin diğer her bir konutu için 1 milyon 750 bin TL kredi imkanı da sunulmaktadır. Bu kredilerde ilk yıl faiz uygulanmamakta olup, geri ödemeler yapı ruhsatı alındıktan 2 yıl sonra başlamakta ve 10 yıl vadeyle yapılmaktadır.

BÜYÜK DÖNÜŞÜMLERDE TOKİ VE EMLAK KONUT DA DEVREDE

Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında alan bazlı büyük dönüşümlerde bir konut için 875 bin TL’lik hibe desteği sağlanmaktadır. Bu dönüşümlerde inşaatları TOKİ ya da Emlak Konut GYO üstlenmekte olup, hibe tutarı bina maliyetinden düşürülmekte ve kalan borç uzun vadeli ödeme seçenekleriyle taksitlendirilmektedir.

İŞ YERLERİNE DE DESTEK SAĞLANIYOR

Benzer koşullar altında, hak sahibinin bir dükkanı veya iş yeri için 437 bin 500 TL hibe ve 437 bin 500 TL kredi desteği sağlanmaktadır. Aynı hak sahibinin diğer her bir dükkanı için 875 bin TL kredi imkanı sunulmaktadır.

İSTANBUL’DA 62 BİN KONUT YARISI BİZDEN İLE DÖNÜŞÜYOR

İstanbul’da 21 bin ev ve iş yerinin Yarısı Bizden Kampanyası ile inşası devam etmekte ve 41 bin konut için proje süreci devam etmektedir. 2012 yılından bu yana İstanbul’da kentsel dönüşüm ile 923 bin bölüm yeniden inşa edilmiş olup, yaklaşık 209 bin bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam etmektedir.

15 SORUDA İSTANBUL İÇİN YARISI BİZDEN KAMPANYASI

1-Kimler faydalanabilir?
İstanbul’un 39 ilçesinde riskli yapı sahiplerinin tümü kampanyadan faydalanabilir.

2-Proje ön şartları nelerdir?
Yeni projedeki yapı (otopark ve sığınak hariç), eski yapının bir buçuk katı büyüklüğünü geçmemelidir.

3-“Ev/iş yerimin riskli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?”
Bakanlığa bağlı lisanslı kuruluşlara karot örneği baktırılarak risk durumu tespit edilir.

4-Yarısı Bizden’e nasıl başvuru yapılır?
e-Devlet başvurusuna gerek duyulmaz. Kat irtifakı kurulduktan sonra hak sahibi tespiti yaptırmak üzere ilçe belediyesine başvurulur.

5-TOKİ ve Emlak Konut inşaat desteği veriyor mu?
Bina yerine alan/ada bazlı site benzeri büyük dönüşümlerde tam uzlaşma sağlanması halinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, TOKİ ve Emlak Konut iş birliği ile destek sağlanır.

6-Alan bazlı büyük dönüşümde hangi kolaylıklar sağlanır?
875 bin TL’lik hibe, TOKİ ya da Emlak Konut ile de inşa desteği verilir.

7-Alan bazlı dönüşümde geri ödeme nasıl yapılır?
Hibe tutarı bina maliyetinden düşürülür arta kalan borç ise uzun vadeli uygun ödeme koşullarıyla taksitlendirilir.

8-Yüklenici firma ile dönüşümde her konut/iş yeri için ne kadar destek verilir?
Hak sahibinin bir konutu için 875 bin TL hibe ve 875 bin TL kredi, hak sahibinin bir dükkanı için 437 bin 500 TL hibe ve 437 bin 500 TL kredi,

9-İlk konut/iş yeri için Yarısı Bizden desteği alan vatandaşlar diğer ev/ iş yerleri için de kampanyadan faydalanabilir mi?
Hak sahipleri bir konut için verilen 1 milyon 875 bin TL’lik desteğin ardından diğer her bir konutu için 1 milyon 750 bin TL kredi imkanından faydalanabilir.

10-Ödeme hak sahibine mi yükleniciye mi yapılır?
Bina bazlı dönüşümlerde ödemeler hak sahipleri adına yükleniciye yapılır.

11-Ödeme ne zaman ve nasıl yapılır?
Ödemeler işin farklı aşamalarında yüzde 30, yüzde 30, yüzde 30 ve yüzde 10 olarak yapılır.

12-Tahliye/taşınma desteği ne kadar?
Tahliye desteği 125 bin TL olarak ödenir.

13-Tahliye desteğinden kiracılar da faydalanabilir mi?
Daire/iş yerinde oturan kiracıysa kiracıya, değilse ev sahibine ödenir.

14-Otopark ve sığınak yapınca hak kaybı olur mu?
Otopark ve sığınak alanları inşaat alanı metrekaresinin dışında tutulur.

15-Kredi geri ödemeleri ne zaman başlar?
Yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlar. 10 yıla kadar vade uygulanır. Ödemenin başladığı ilk yıl faiz uygulanmaz.

16-Kredi için gelir şartı aranır mı?
Hak sahiplerine kredi verilirken gelir ve kredi puanına bakılmaz.

Related Posts

Evi görmeden para gönderen yandı: Yeni kapora dolandırıcılığı patladı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sosyal medyada görseli paylaşılarak satışa veya kiraya sunulan konutlarda “kapora dolandırıcılığı”na karşı vatandaşları uyardı.

Yatırımcı arıyor! Şimşek, Katar’da Türkiye’nin ‘stratejik avantajlarını’ anlattı

Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’ın başkenti Doha’da çeşitli diplomatik temaslarda bulundu. Bu çerçevede, Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi ve Katar Maliye Bakanı Ali bin …

Veri merkezine 100 milyon euro finansman

Turkcell’in veri merkezi yatırımlarını gerçekleştiren TDC Veri Hizmetleri şirketi, Emirates NBD ile gerçekleştirdiği anlaşmayla Körfez Bölgesi’nden 100 milyon euroluk murabaha finansmanı sağladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell iştiraki TDC Veri Hizmetleri, veri merkezi yatırımlarını büyütmek ve pazardaki liderliğini pekiştirmek adına önemli bir adım attı.

Milletin parasını yine buhar ettiler! Mehmet Şimşek’in ‘tasarrufu’ havada kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Mayıs 2023’te kamuoyuna duyurduğu “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” uygulanamadı ve hedefler kâğıt üzerinde kaldı. Ekonomist Naki Bakır’ın Dünya Gazetesi’nde …

Karpuz tarlada 70 markette 400 lira!

Türkiye’nin karpuz ihtiyacının dörtte birini karşılayan Adana’da erkenci ürünlerin hasadı başladı. Adana karpuzu, tarlada kilosu 7 liraya satıldı. Kentin deniz kıyısındaki Karataş ilçesinin Bahçe Mahallesi’nde ilk karpuz hasadı yapıldı. Bu yıl …

Küresel otomotiv endüstrisinin yeni lideri bakın hangi Afrika ülkesi?

Fas, son yıllarda otomotiv sektörünün merkezi haline geldi ve bu durum, giderek daha fazla tarihi markanın fabrika açmak için burayı seçmesine neden oluyor. Afrika ülkesinin otomotiv üretim sektöründe hızlı büyümeye yol açan bazı stratejik …