Türkiye’nin turizm geliri yılın ilk çeyreğinde arttı

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Turizm Geliri Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yılın ilk çeyreğinde turizm geliri geçen yıla kıyasla yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar olarak kaydedildi. Bu gelirin büyük bir kısmı ziyaretçilerden elde edilirken, transfer yolcularından kaynaklı turizm geliri de önemli bir paya sahip.

Turizm gelirinin yaklaşık dörtte biri, yurt dışında ikamet eden vatandaşlar tarafından oluşturuldu. Bu ziyaretçiler genellikle seyahatlerini bireysel veya paket turlarla organize ediyor. Turizm geliri içerisinde kişisel harcamaların payı oldukça yüksekken, paket tur harcamaları da dikkate değer bir yerde.

Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yıllık bazda artmış olup, bu dönemde 9 milyon 121 bin 152 kişiye ulaşmıştır. Gecelik ortalama harcamalar incelendiğinde, yurt dışında ikamet eden vatandaşların harcamalarının da oldukça etkileyici olduğu görülüyor.

Ocak-mart dönemine ait turizm gelirinin detayları incelendiğinde, yeme içme harcamalarının, uluslararası ulaştırma harcamalarının ve paket tur harcamalarının payları belirlenmiştir. Bu harcamaların geçen yıla göre artış gösterdiği görülmektedir.

Ziyaretçilerin en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” için Türkiye’yi tercih ettiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, vatandaşların “akraba ve arkadaş ziyareti”, “alışveriş” gibi amaçlarla da seyahat ettiği belirlenmiştir.

Turizm Giderlerinde Büyük Artış

Ülke içinde ikamet eden vatandaşların yurt dışına yaptığı ziyaretlerin harcamalarından oluşan turizm gideri, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 37,6 artarak 2 milyar 448 milyon 212 bin dolara ulaşmıştır. Bu giderin önemli bir kısmı kişisel harcamalardan oluşurken, paket tur harcamaları da dikkate değer bir paya sahiptir.

Aynı dönemde yurt dışına seyahat eden vatandaş sayısında da artış gözlemlenmiş olup, kişi başı ortalama harcama miktarı incelendiğinde oldukça yüksek bir rakamla karşılaşılmıştır.

Related Posts

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

Emek ve Dayanışma Günü’nde kent içi raylı sistem hatları ücretsiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde (yarın) Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı’nın ücretsiz olarak hizmet vereceğini duyurdu.

ABD’de konut fiyatları şubatta yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

İki ay önce hedef alınan TÜSİAD’a AKP’den sürpriz ziyaret

İki ay önce iktidar yetkililerinin hedef tahtasına oturttuğu TÜSİAD’a AKP’den üst düzey bir isim sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

SPK, sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasında değişikliğe gitti

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) denetimine dair usul ve esaslar ile kaydileştirilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasını düzenleyen yönetmelik ve tebliğinde değişikliğe gitti.

CHP’den hükümete don felaketi çağrısı: ‘Ekonomiye yansıması kaçınılmaz’

CHP’li Erhan Adem, son don felaketlerinin tarımı ciddi şekilde etkilediğini belirterek üreticilere hızlı ve adil destek çağrısında bulundu. Alın teri ve planlamaya dayalı bir yönetim anlayışının şart olduğuna dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir