Orta yaş grubu için ciddi risk: Aort yırtılması kalp krizi ve felçle sonuçlanabilir

Önemli Bir Sağlık Sorunu: Aort Diseksiyonu Nedir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ani ve hayati tehlikesi yüksek bir kalp damar hastalığı olan aort diseksiyonu geçirmiştir. Halk arasında ana atardamar yırtılması olarak da bilinen bu hastalık, toplumda nadir görülmekle birlikte önemli bir konudur.

Aort yırtılması genellikle ani ölümlere yol açabilir. Bu nedenle, özellikle kontrolsüz yüksek tansiyon, aort kapak problemi ve genetik yatkınlığı olan bireylerin, yılda en az bir kez tomografi ile takip edilmesi gerekmektedir.

Orta Yaş Grubu En Riskli Dönemde

Aort diseksiyonu, yani ana atardamarda yırtılma, kalp cerrahisinin acil müdahale gerektiren durumlarından biridir. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal konuyla ilgili önemli bilgiler vermektedir.

Prof. Dr. Köksal’a göre, bu hastalara erken müdahale edilmediğinde, yarısından azı hastaneye ulaşabilmekte ve ameliyat olanların yalnızca yarısı hayatta kalabilmektedir.

Aort Yırtılması Kalp Krizi ve Felçle Sonuçlanabilir

Kalpten çıkan ana damarda başlayan yırtığın, aşağı inerek kalbi besleyen damarları tıkayabileceğini belirten Prof. Dr. Köksal, Sırrı Süreyya Önder’in yaşadığı kalp krizinin nedeninin bu yırtık olduğunu vurgulamaktadır. Yırtık yukarı doğru yayıldığında ise beyne giden kanın azalabileceğini ve bu durumun ciddi sağlık risklerini beraberinde getirebileceğini belirtmektedir.

Genetik Yatkınlık ve Doğumsal Kalp Anomalileri Önemlidir

Prof. Dr. Köksal, 40 ile 60 yaş arasındaki bireylerin genetik faktörlere ve doğuştan gelen kalp kapağı bozukluklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtmektedir.

Yapılan açıklamalara göre, aort kapağında doğumsal anomaliler bulunan bireylerde damarın genişlemesi ve yırtılma riskinin artabileceği bilinmektedir. Ayrıca, ailede kontrolsüz hipertansiyon öyküsü olan bireylerde de aort yırtılması riski yüksektir.

Yılda Bir Tomografi Şart!

Aort çapı normalden büyük olan ve yüksek tansiyonu olan bireylerin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Köksal, bu hastaların en az yılda bir kez tomografi ile takip edilmesi gerektiğini ve tansiyonun sürekli kontrol altında olması gerektiğini belirtmektedir.

Küçük Tedbirler Hayat Kurtarabilir

Prof. Dr. Köksal, aort diseksiyonunun genellikle ani geliştiğini ve hastaların zamanında müdahale edilmediğinde hayatını kaybedebileceğini belirtmektedir. Bu nedenle, orta yaş ve üzeri bireylerin genetik riskleri, aort kapak sorunları ve yüksek tansiyon açısından düzenli olarak kontrol edilmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

Erken teşhisin hayati önem taşıdığı bu hastalıkta, kan basıncını düşürmeye yönelik ilaç tedavisi, sağlıklı yaşam biçimleri ve gerektiğinde cerrahi müdahale ile hayat kurtarılabilir. Önemli olan, küçük tedbirlerle yüksek risk taşıyan bu ölümcül hastalığın önlenebilir olmasıdır.

Related Posts

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.