SMIC, 5nm üretim sürecini bu yıl tamamlamayı planlıyor

Çin’in en büyük yarı iletken üreticisi SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), 2025 yılına kadar 5nm çip üretim sürecini tamamlamayı planlıyor. Ancak, şirketin gelişmiş aşırı ultraviyole (EUV) litografi ekipmanlarına erişimi olmadığı için bu süreç, TSMC gibi rakiplere kıyasla daha maliyetli ve verimsiz olacak.

Huawei’nin Mate 60 serisinde kullandığı Kirin 9000S işlemcisini üretmek için SMIC’in 7nm üretim sürecinden faydalandığı biliniyor. 2024 yılının ilk yarısında şirketin 5nm teknolojisini geliştirmeyi başardığına dair söylentiler ortaya çıkmıştı. Ancak, EUV ekipmanlarına erişim eksikliği nedeniyle bu üretimi endüstriyel ölçekte gerçekleştirmek için zorlukları aşmak gerekiyor.

Eski teknolojiyle iddialı hedefler

SMIC’in, daha eski bir teknoloji olan derin ultraviyole (DUV) litografi kullanarak 5nm çip üretimini tamamlamayı hedeflediği bildiriliyor. Ancak bu yöntem, hem üretim süresini uzatıyor hem de daha fazla hata payına neden oluyor. Kiwoom Securities tarafından yayımlanan verilere göre, SMIC’in 5nm üretim verimliliği TSMC’ye kıyasla üçte bir oranında kalacak. Başka bir deyişle, üretilen her üç çipten yalnızca biri kullanılabilir durumda olacak.

DUV kullanılarak yapılan ek desenleme işlemleri (multi-patterning) nedeniyle üretim maliyetlerinin de önemli ölçüde artması bekleniyor. Raporlara göre, SMIC’in 5nm çipleri, TSMC’nin aynı süreçte ürettiği çiplere kıyasla yüzde 50’ye kadar daha pahalı olabilir. SMIC’in bu süreci tamamlaması, özellikle Huawei’nin yapay zeka çipi Ascend 910C için kritik bir adım olacak. Huawei, bu çipi kullanarak Nvidia’ya olan bağımlılığını azaltmayı ve yerli çözümler geliştirmeyi amaçlıyor.

Çözüm, yerli EUV ekipmanları mı?

SMIC’in üretim verimliliğini ve maliyetleri dengelemesinin en olası yolu, Çin’in kendi EUV makinelerini geliştirmesi olacak. Rapora göre, Çin merkezli ekipman üreticisi SiCarrier, ASML’ye alternatif olacak EUV makineleri üzerinde çalışıyor ve bu cihazların 2025’in üçüncü çeyreğinde deneme üretimine başlaması planlanıyor.

Related Posts

Drone’larla yağmur yağdıracaklar! Çöllere bile hayat gelecek

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kurak iklimiyle mücadele etmek için bilim ve teknolojinin sınırlarını zorladı. Yıllık yağış miktarı 100 milimetreden az olan bu çöl ülkesi, drone teknolojisiyle yağmur yağdırmanın yollarını aradı. Reading Üniversitesi …

Apple, Martin Scorsese hakkında beş bölümlük bir belgesel hazırlıyor

Yıllardır yer aldığı kamera arkasının ardından, kamera karşısına geçme sırası Scorsese’de.

Son iki ay içinde güncelleme yapanlar dikkat: Tüm verileri kopyaladılar

Teknoloji devi Microsoft, “Lumma” adlı kötü amaçlı yazılımın iki ayda Türkiye de dahil olmak üzere dünya genelinde 394 binden fazla bilgisayara bulaştığını söyledi. Virüsün, “Notepad++” veya “sahte Google Chrome güncellemesi” gibi görünerek bilgisayarlara sızdığı aktarıldı.

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Netflix kalan son interaktif içeriklerini platformdan kaldırıyor

Netflix, Black Mirror: Bandersnatch gibi interaktif içeriklerini kaldırmaya başladı. 12 Mayıs’tan sonra bu içerikleri platformdan izlemek mümkün olmayacak.